Frihed er det bedste guld

Her finder du hjælp til at bruge artiklen “Frihed er det bedste guld” af Poul Erik Tøjner (tekst 5a) i en reflekterende artikel om kunst og litteratur, der udfordrer grænser. Vi giver både hjælp til at få en god forståelse af teksten og til at inddrage den i din opgave.

På næste side i webbogen får du et resumé og ordforklaringer til teksten, sådan at du er helt med på, hvad den handler om. Dernæst går vi i dybden med artiklens synspunkter, og hvordan du kan bruge dem til at reflektere over emnet om kunst og litteratur, der udfordrer grænser.

Er den fundamentale frihed i samfundet truet?

Ifølge Poul Erik Tøjner er der en stor risiko ved at begrænse kunstens udfoldelser. Med trigger warnings eller censur af kunsten risikerer vi at miste den fundamentale frihed til debat og udforskning, som vi har brugt flere hundrede år på at bygge op:

[...] det er et anderledes indgreb mod den ordets, billedets og tankens frihed, som vores samfund har brugt århundreder på at bygge institutioner omkring. (l. 4-6)

[...] uanset hvordan man vender og drejer fortrædelighederne, bør det ikke medføre, at den produktive tvivl og tvetydighed, vi har bygget templer til i vores samfund – kulturinstitutioner og universitet – sættes over styr af en ny korrekthed, der helt overser det kritiske potentiale, som kunsten rummer. (l. 52-56)

I din opgave kan du reflektere over, om indgreb mod provokerende eller udfordrende kunst er en trussel mod den generelle ytringsfrihed og friheden til at udfolde os. Tøjner mener, at trigger warnings og safe spaces er et indgreb mod “ordets, billedets og tankens frihed” i vores

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind