[14]

Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

Her finder du hjælp og inspiration til at skrive en reflekterende artikel om kunst og litteratur, der udfordrer grænser. Opgaven er fra vejledende opgavesæt 1 til skriftlig Dansk A på STX, august 2018. Vi giver hjælp til, hvad du kan undersøge og reflektere over, og hvordan du kan bruge teksterne i din opgave.

Du får ideer til at inddrage synspunkter fra artiklen “Frihed er det bedste guld” (tekst 5a), og du får hjælp til at bruge dem til at reflektere over forskellige problemstillinger ved emnet. Vi giver også inspiration til, hvordan du kan bruge de to andre tekster som eksempler på kunst og litteratur, der udfordrer grænser: Maleriet Thérèse Dreaming (tekst 5b) og digtet “BORDELPIGE DRÆBER UFØDT” (tekst 5c).

Du kan også se nogle arbejdsspørgsmål til teksterne, som du kan bruge til selv at få hul på opgaven. Desuden kan du finde nyttig baggrundsviden om emnet samt idéer til en indfaldsvinkel, der kan gøre din opgave skarp og fokuseret.

Opgaveformulering:

Skriv en reflekterende artikel, hvor du undersøger kunst og litteratur, der udfordrer grænser. I din artikel skal du inddrage Frihed er det bedste guld (tekst 5a) samt enten maleriet Thérèse Dreaming (tekst 5b) eller BORDELPIGE DRÆBER UFØDT (tekst 5c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på:

 • At reflektere over kunst og litteratur, der udfordrer og har udfordret grænser. Inddrag et eller flere synspunkter fra Frihed er det bedste guld (tekst 5a). Du kan fx komme ind på kunstens rolle i samfundet og for den enkelte, ytringsfrihed, etik, normer, censur og selvcensur.
 • At inddrage enten maleriet af Thérèse Dreaming (tekst 5b) eller BORDELPIGE DRÆBER UFØDT (tekst 5c) som eksempel på, hvordan kunst eller litteratur kan udfordre grænser.
 • At skrive dialogisk og reflekterende med en personlig stemme, der forholder sig til både emnet og til din egen tanke- og skriveproces.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kunst og litteratur, der udfordrer grænser

[14]
Bedømmelser
 • 28-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  virkelig dejligt at finde den her. Det var en opskrift til et tolv tal
 • 28-11-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 31-10-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 03-10-2023
  Givet af 3.g'er på STX