Kumme­fryseren

Her får du hjælp til at analysere og fortolke ”Kummefryseren”. Novellen er skrevet af Dorthe Nors og udgivet i novellesamlingen Kort over Canada fra 2018. Den er oprindeligt udgivet på engelsk under titlen “The Freezer Chest” i magasinet The New Yorker i 2015. 

Du får et hurtigt overblik over novellen ved at læse vores resumé. Derefter finder du vores arbejdsspørgsmål, som kan hjælp dig igang med novellen. Så gennemgår vi de vigtigste træk, som du bør medtage i en analyse. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere novellen.

Du kan også høre vores podcast. I podcasten diskuterer vi, hvordan novellen kan analysere og fortolkes.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Slutningen viser, at den voksne Mette stadig er følelseskold

Novellens sidste sætning er en stikpille, der er rettet mod Henriette. Mette er tydeligvis skuffet over, at veninden svigtede hende, da hun havde mest brug for hendes støtte. Det kommer til udtryk i denne syrlige udgangsreplik:

[…] det jeg bedst husker efter, at Mark gik, var Henriette, der lænede sig ind over mig: Det kunne du ikke være bekendt, sagde hun, og jeg gad vide, om hun nogensinde fik gjort noget ved den, incesten.

Replikken kan forstås på flere måder. Måske overvejer Mette, om Henriette nogensinde fik oversat sit engagement i incestofre til reel handling. Det er dog mere sandsynligt, at Mette overvejer, om Henriette nogensinde fik gjort noget ved den incest, Henriette formentlig selv har været udsat for. 

Mettes formulering er henkastet og kold på en måde, der antyder, at hun i virkeligheden er fuldstændig ligeglad. Mette er blevet fuldstændig følelseskold over for sine klassekammerater, efter de gentagne gange har misbrugt hendes tillid til at ydmyge hende. 

Det er dog interessant, at bemærkningen kommer fra den nu voksne fortæller. Det tyder på, at hendes følelseskulde har sat sig fast i hende. Ingen gang på afstand af begivenhederne kan hun udvise empati over for Henriette.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kummefryseren

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.