Gæring

Biologi C, B og A + Biotek A.

Fermentering (eller gæring) er opbygning af ATP uden brug af ilt. Nogle celletyper kan udføre gæring gennem kortere eller længere tid og på den måde overleve i iltfri omgivelser.

Fermentering danner et restprodukt, f.eks. mælkesyre eller alkohol.

Du kan læse mere om processen i vores kompendium om gæring:

Gæring

Her er vores kompendium om gæring.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om gæring i forskellige celletyper

Gæring kan give nogle problemer for celler, så gæringen ikke kan fortsætte på ubestemt tid.

Gærceller kan få en så høj koncentration af ethanol i deres omgivelser, at cellerne til sidst ikke kan overleve længere. Problemet gælder dog primært for gærceller, som lever i en lukket kultur – f.eks. i en tank, hvor man brygger øl.

Muskelceller kan heller ikke tåle en meget høj koncentration af mælkesyre. Mælkesyren transporteres dog væk fra muskelcellerne med blodet og omdannes tilbage til glukose i leveren. Leverens omdannelse af mælkesyre til glukose kræver dog endnu mere ATP, end muskelcellerne dannede ved mælkesyregæringen af glukosen. Mælkesyregæring i musklerne giver altså...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind