Kulhydraters funktion

Biologi C, B og A + Biotek A.…

...

Kulhydrater bruges især som energikilde

Kulhydrater udgør sammen med proteiner og fedtstoffer de tre hovedbestanddele i vores kost – også kaldet de tre makronæringsstoffer (eller de energigivende næringsstoffer).

Kulhydrater indgår kun i meget begrænset omfang i opbygningen af vores krop. Kulhydrater er til gengæld meget vigtige for vores energiforsyning. Kulhydrater dækker som regel over halvdelen af menneskers daglige energibehov.…

...

Kulhydrater som oplagsnæring

Kulhydrater bruges også som oplagsnæring – dvs. et lager af energiholdige molekyler, som hurtigt kan nedbrydes, så der frigives energi til organismens livsprocesser. Glykogen er en vigtig type oplagsnæring, som findes i menneskers muskler og lever. Glykogen er store kulhydratmolekyler, som kan nedbrydes til glukoseenheder. Glukoseenhederne frigives til blodet og kan derfra optages og forbrændes af kroppens celler. Opbygning og nedbrydning af glykogen regulerer på den måde kroppens blodsukker. Læs mere om glykogen og blodsukkerregulering i vores kompendium om blodsukker.…

...

Cellulose er et vigtigt kulhydrat i planter

Kulhydrater er et langt mere almindeligt strukturstof i planter end i dyr. Det skyldes, at en stor del af planters cellevæg består af kulhydratet cellulose. Cellulose giver planter deres stive struktur og gør, at de kan holde sig oprejst. Bakterieceller har også en cellevæg og indeholder derfor også en del strukturelle kulhydrater.…

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind