Kulhydrater

Biologi C, B og A + Biotek A.

Her er vores kompendium om kulhydrater til Biologi. Kompendiet gennemgår kulhydraters opbygning og funktion i levende organismer.

OBS: Hvis du har Kemi eller Bioteknologi A

Hvis du har Kemi eller Bioteknologi A, dækker kompendiet ikke hele dit pensum inden for emnet kulhydrater. Vi arbejder på et særskilt kompendium om kulhydrater til dig, som går mere i dybden med kulhydraters kemiske opbygning og egenskaber.

Her kan du se et uddrag af kompendiets gennemgang af de vigtigste polysakkarider

...

Stivelse

Stivelse findes især i kornprodukter, ris og majs. Stivelse er en vigtig energikilde for de fleste mennesker. 

Stivelse findes i to forskellige udgaver: amylose og amylopektin (se figuren). Amylose er en lang, uforgrenet kæde af op mod 500 glukosemolekyler. Amylopektin har samme grundstruktur, men nogle af glukosemolekylerne i amylopektin binder til tre glukosemolekyler i stedet for to. Amylopektin er derfor forgrenet og kan indeholde op mod en million glukosemolekyler.

Glykogen

Glykogen er glukoseenheder, der langt hen ad vejen er bundet sammen på samme måde som i amylopektin. Glykogen indeholder dog flere forgreninger.

Glykogen bruges som oplagsnæring i mange levende organismer – bl.a. mennesker. Overskydende glukose i blodet bygges ind i glykogenlagre i leveren og i musklerne efter et måltid. Glukosemolekylerne i leveren frigives løbende, så blodsukkerniveauet holdes stabilt. Musklernes glykogen nedbrydes under muskelarbejde og bruges som brændstof...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kulhydrater

[1]
Bedømmelser
  • 20-06-2021
    Givet af Underviser på Folkeskolen