Kulhydrater

Biologi C, B og A + Biotek A.

Her finder du Studienets kompendium om kulhydrater i Biologi. Kompendiet gennemgår kulhydraters opbygning og funktion i levende organismer. Kompendiets tekster dækker tilsammen hele den del af dit pensum, der handler om kulhydrater.

  1. Kulhydraters funktion
  2. Kulhydraters opbygning
  3. Noter om kulhydrater

OBS: Hvis du har Kemi eller Bioteknologi A

Hvis du har Kemi eller Bioteknologi A, dækker kompendiet ikke hele dit pensum inden for emnet kulhydrater. Vi arbejder på et særskilt kompendium om kulhydrater til dig, som går mere i dybden med kulhydraters kemiske opbygning og egenskaber.

Her kan du se et uddrag af kompendiets gennemgang af de vigtigste polysakkarider:

Stivelse er det mest almindelige kulhydrat i menneskers kost og findes især i kornprodukter, ris og majs. Stivelse findes i to forskellige udgaver: amylose og amylopektin. Amylose er en lang uforgrenet kæde af op mod 500 glukosemolekyler, der er bundet sammen med α-1,4-bindinger. Amylopektin har samme grundstruktur, men visse glukosemolekyler i amylopektin danner ud over α-1,4-bindinger også α-1,6-bindinger. Det betyder, at amylopektin er forgrenet og kan indeholde op mod en million glukosemolekyler.

Endelig er glykogen et meget vigtigt polysakkarid at kende til, når du har Biologi A eller B. Glykogen bruges som oplagsnæring i mange levende organismer – bl.a. mennesker. Når mennesker har overskydende glukose i blodet – f.eks. lige efter et måltid – kan glukosemolekylerne bygges ind i glykogenlagre, som findes i leveren og i musklerne. Glukosemolekylerne i leveren frigives løbende, så blodsukkerniveauet holdes stabilt. Musklernes glykogen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kulhydrater

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.