Komposition

Indledningen foregår på stationen uden for skoven

”Kronvildt” er en lang novelle, hvor der sker en masse mærkværdige ting, som kan være svære at overskue. Hvis vi træder et skridt tilbage og ser på handlingen fra et overordnet perspektiv, så kan den inddeles i tre dele. Det første afsnit foregår på stationen uden for skoven.

Novellen begynder in medias res på banegården

Novellen begynder in medias res. Det betyder, at vi bliver kastet direkte ind i handlingen uden nogen forudgående præsentation af hverken karaktererne eller miljøet. Sproget i de første sætninger tegner i stedet et dystert billede af en tom togstation:

Toget er gledet bort. Skinnerne ligger glatte tilbage på sodede sten. Det orange lys på perronen gnistrer. Stationen er mennesketom og det fleste plakater er revet ned fra murene. 

Dette er den øde endestation. 

Det er en urovækkende indledning, der nærmest kunne være begyndelsen på en gyserfortælling. Den stemningsfulde åbning bliver efterfulgt af en kort præsentation af Edel, som er strandet på banegården:

Under sin gamle brune pels bærer hun uniformen. Hun har bøjet ryg og sorte negle efter den lange arbejdsdag i supermarkedet – men en lille kæk hat på hovedet. 

Den sidste lille tilføjelse giver et pludseligt strejf af humor midt i al alvoren. Indledningen antyder på den måde novellens dobbelthed gennem sproget, der blander humor og alvor på samme måde, som novellen senere blander realisme og eventyrtræk. 

Edel må flygte fra stationen og ud i skoven

Resten a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind