Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Kronvildt”. Novellen er skrevet af Charlotte Weitze og udkom i 1996 i Skifting. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Edel frigør sig fra faren, da kronhjorten dør

Edel kommer i sidste ende til at afsløre, at hun er et menneske, da hun taber sin læbestift foran kronhjorten. Kronhjorten angriber hende, men hun bliver reddet, da en gruppe jægere tilfældigvis kommer forbi i samme øjeblik. De skyder kronhjorten, og Edel gemmer sig i en busk. Da hun kommer frem igen, ser hun, at kronhjortens blod er løbet ud over en sten i skovbunden. En af stenene har skrift på sig – det er en gravsten. Edels far blev begravet i skoven, efter han døde i en vådeskudsulykke. Vi bliver altså opfordret til at tro, at kronhjorten er død lige over farens grav. 

Det sammenfald skaber en tydelig forbindelse, nærmest en identitet, mellem kronhjorten og faren. Kronhjortens død bliver altså et billede på, at Edel endelig kan frigøre sig fra den afdøde fars indflydelse – hun kan frigøre sig fra de hæmninger, der er affødt af hendes forestillinger og fantasier om faren og det forskønnede billede af naturen, som hans maleri repræsenterer. Hun kan i stedet begynde at forholde sig til hele virkeligheden, også de mindre polerede, men mere dyriske sider af tilværelsen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind