Kronik om tro og viden

Her kan du se to eksempler på en kronik på HTX. Begge opgaver er en besvarelse af Opgave 2 fra det vejledende opgavesæt til Dansk A fra september 2019 med denne opgaveformulering:

Kronik om tro og viden

Denne opgave er todelt:

A: Skriv en kronik om, hvad tro og viden betyder for dig og din generation. I kronikken skal du inddrage mindst to tekster fra opgavesættet.

B: Begrund din argumentation og dine øvrige formidlingsmæssige valg, herunder sproglige og retoriske virkemidler. Du skal dokumentere dette med eksempler fra din kronik.

Overskrift: Vælg selv en overskrift

Eksempel 1: Forsvar for troens værdi i en moderne verden

I dette eksempel har vi skrevet en kronik, som er et forsvar for troens værdi i en moderne verden. Efter kronikken kan du læse vores metatekst, hvor vi redegør for de formidlingsmæssige valg. 

Kronik: Tro gør dig klog

Den unge generation har virkelig taget den digitale verden til sig, og der er så nem adgang til viden, at det i dag kræver mod at turde tro. Tro er ikke ensbetydende med religion, og det er ikke negativt at tro. At tro er en evne til at udfordre sig selv og tænke større tanker, og sådan en tro har den unge generation brug for i en verden med krig og kaos.

Se forklaring af afsnittet
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Min generation er ikke vokset op i fredstid. Vi er vokset op med internettet og har hele livet været vidner til tv-billeder af krig og ufred ude i verden. Krig i Irak, krig i Afghanistan og netop nu krig i Syrien. Som børn er vi blevet skræmt af de mange billeder, men ellers er vores liv egentlig ikke blevet påvirket ret meget af krigene - ind til nu. For her i Danmark spreder der sig lige nu en farlig diskurs om, at religion er skadelig og ødelæggende, når det kan forårsage så store krige og konflikter. Mange unge vælger på den præmis religionen helt fra i deres liv, og der begår de en meget alvorlig fejl. For vi har netop nu stor brug for troen i vores liv.

Se forklaring af afsnittet
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

En ny forståelse af ordet ’tro’

Men hvad er tro egentlig? Skal man som kristen tro på, at Jorden blev skabt på 7 dage for at være troende? Svaret er et stort og rungende NEJ. Videnskaben har gjort, at vi i dag er meget tæt på at forstå forklaringerne på livets mysterier, fx Jordens skabelse. Derfor behøver man ikke tro på Bibelen i bogstavelig forstand. Og derfor har betydningen af ordet ’tro’ naturligvis også ændret sig.

Man har lov til at tro på lige det, man vil, men for min generation behøver tro faktisk ikke ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind