Fordøjelse

Biologi C, B og A + Biotek A.

Fordøjelsen er kroppens bearbejdning af kosten og optagelse af næringsstoffer. Kostens makronæringsstoffer (protein, fedt og kulhydrat) nedbrydes til mindre bestanddele i fordøjelseskanalens første del. Herefter optages næringsstofferne til blodet, så de kan udnyttes af kroppens celler. Vitaminer og mineraler optages også, mens kostfibre passerer igennem fordøjelseskanalen og bl.a. medvirker til, at tarmen kan arbejde effektivt under fordøjelsesprocessen.

Du kan læse mere om fordøjelseskanalens opbygning og fordøjelse af kosten i vores kompendium om fordøjelsessystemet.

Her kan du se et uddrag af kompendiet om fordøjelsessystemet:

Nu kommer maden ud i tolvfingertarmen, som er tyndtarmens første del. Når maden kommer ud fra mavesækken, er den findelt til små partikler på højst et par millimeter i diameter. Nedbrydningen af protein, kulhydrat og fedtstoffer til små molekyler, der kan optages af kroppen, er dog kun mellem 10 og 40 % komplet. Derfor sker i tolvfingertarmen en stor tilsætning af stoffer, der medvirker til den endelige næringsstofnedbrydning.

Tyndtarmen indeholder meget vand, som vi drikker og indtager gennem maden. Da vand er upolært, og fedt er polært, vil madens fedtstoffer samle sig i større fedtdråber i tarmindholdet. Derfor danner leveren en gullig væske, der kaldes galde. Galde indeholder forskellige galdesalte – dvs. stoffer, der består af en positiv og en negativ ion. Galdesaltes negative ioner er altid dannet ud fra større organiske molekyler og har altid både en polær og en upolær del. Det betyder, at galde kan emulgere fedt i maden – dvs. binde sig til fedtdråbernes overflade og gøre det muligt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind