Fedme

Her kan du læse et uddrag af teksten om vigtige emner inden for fedmeforskning

...

Fedme er også genetisk bestemt

Genetisk disponering er sandsynligvis en større faktor for udvikling af fedme, end man tidligere har ment. Man regner med, at nogle kroppe i højere grad lagrer fedt, end andre kroppe gør. Det kan bl.a. skyldes epigenetik, som er genernes evne til at "tænde" og "slukke". Epigenetik kan f.eks. betyde, at kroppen har en større tendens til at lagre fedt, hvis kroppen på et tidspunkt har været udsat for en periode med sult. Tendensen kan endda gå i arv og ses hos børn eller børnebørn af personer, der har levet under hungersnød.

Fysisk inaktivitet kan have større helbredskonsekvenser

Fysisk inaktivitet ser ud til i nogle tilfælde at have større negative konsekvenser for helbredet, end overvægt har. Moderat overvægt (BMI på 25-30) ser ikke ud til at medføre en øget helbredsrisiko, hvis man er i god fysisk form. Fysisk aktivitet medvirker f.eks. til at holde kredsløbet fri for kolesterolaflejringer. Fysisk aktivitet modarbejder altså de hjerte-kar-sygdomme, som er en af risikoerne ved at have meget fedtvæv.

Fokus på fedme og vægttab kan belaste fysisk og psykisk

Forskningen peger på, at vægttab ofte er vanskelige at vedligeholde. Kroppen har i mange tilfælde har svært ved at omstille sig til en ny vægt. Man kan i stedet få "yoyovægt", hvor kroppen skiftevis taber sig og tager på, afhængig af om man aktivt arbejder på at tabe vægt eller bare forsøger at holde sin vægt. 

Yoyovægt er ikke sundt for kroppen, ligesom det langvarige psykiske pres for at tabe vægt kan være meget belastende. Mange forskere mener, at man skal...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind