Ernæring

Biologi C, B og A + Biotek A.…

...

Hvad er ernæring?

Ernæring er kroppens optagelse og udnyttelse af vores kost. Kroppen bruger primært kosten som brændstof i energikrævende processer og som byggesten til at danne nye molekyler.…

...

Makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer

Næringsstoffer er stoffer, som kroppen skal have gennem kosten for at fungere normalt.

Kosten består primært af de tre makronæringsstoffer: kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Makronæringsstofferne skal tilsammen dække vores daglige energibehov.

Makronæringsstofferne giver også hver især forskellige byggesten til at danne nye molekyler i kroppen. Makronæringsstoffernes sammensætning i kosten er …

...

Næringsstoffernes funktion

Herunder får du en kort opridsning af de forskellige næringsstoffers funktion i kroppen. Teksten indeholder også nogle af Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger til, hvor meget man bør indtage af de forskellige næringsstoffer. Du kan se alle Fødevarestyrelsens kostanbefalinger på Altomkost.dk.

Kulhydrater

Kulhydrater bruges primært som energikilde og indgår ikke i ret høj grad som byggesten i kroppen. Det anbefales, at kroppen får ca. 45-60 % af sin energi fra kulhydrater. Kulhydrat indeholder 17 kJ/gram (kostfibre indeholder dog kun ca. 8 kJ/gram).

Læs overordnet om de vigtigste typer af kulhydrater i kosten herunder. Du kan også læse mere om de forskellige typer af kulhydrater i vores kompendium:

Stivelse

Kulhydratet stivelse er en vigtig energikilde for de fleste mennesker. Stivelse findes især i kornprodukter, ris, kartofler og majs.

Simple sukkerarter

Simple sukkerarter er:

  • monosakkarider, f.eks. glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker)
  • disakkarider, f.eks. sukrose (bordsukker) og laktose (mælkesukker)

Simple sukkerarter er små kulhydrater, som hurtigt optages fra fordøjelseskanale…

...

Kostanalyse: Dækkes kroppens næringsbehov? 

En kostanalyse indebærer at registrere sin kost gennem et stykke tid. Man kan så fastslå, om kosten har en passende sammensætning af næringsstoffer ift. sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Du kan bruge vores rapporthjælp, hvis I skal udføre en kostanalyse i klassen:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind