Ernæring

Biologi C, B og A + Biotek A.

Ernæring er et begreb, der bruges om sammensætningen af næringsstoffer i vores kost. Vi skal have de rette næringsstoffer gennem kosten, for at kroppen har byggesten til at danne f.eks. nye celler samt brændstof til at udføre energikrævende processer.

Kostens vigtigste bestanddele er de tre makronæringsstoffer (kaldes også energigivende næringsstoffer): kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Makronæringsstofferne skal dække vores daglige energibehov, som er ca. 11.800 kJ for mænd og 8.800 kJ for kvinder i alderen 15-18 år. Derudover skal kostens bestanddele give os de rette byggesten til at danne celler og stoffer i kroppen. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken sammensætning af makronæringsstoffer vi indtager for at dække vores daglige energibehov. 

Ud over makronæringsstoffer får vi også vitaminer, mineraler og fibre fra vores kost. Disse stoffer fungerer ikke som energikilde i kroppen, men er nødvendige for, at forskellige vigtige processer kan finde sted. Vitaminer og mineraler kaldes tilsammen også for mikronæringsstoffer.

Herunder får du en kort opridsning af de forskellige stoffers funktion i kroppen, og hvor stor en mængde vi skal have gennem kosten. Klik på linkene i teksten, hvis du vil læse mere om kulhydraters, proteiners eller fedtstoffers opbygning og funktion i kroppen.…

...

Kulhydrater

Kulhydrater bruges primært som energikilde og indgår ikke i ret høj grad som byggesten i kroppen. Det anbefales, at kroppen får ca. 55 % af sin energi fra kulhydrater. Kulhydrat indeholder 17 kJ/gram.…

...

Kostfibre

Kostfibre er dele af planters cellevægge, som vores fordøjelsessystem ikke kan nedbryde. Det gælder f.eks. stofferne cellulose og lignin. Kostfibre bevæger sig således igennem fordøjelsessystemet og udskilles til sidst med afføringen. Undervejs medvirker de bl.a. til at øge mæthedsfornemmelsen og stimulere tarmens peristaltik (sammentrækninger, der skubber føden fremad). Derved hjælper kostfibre med at modarbejde forstoppelse. Man forbinder desuden indtagelse af kostfibre med bl.a. ned…

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind