Konradsen

Her kan du høre en podcast om novellen ”Konradsen”. Novellen er skrevet af Ulla Ryum og udgivet i hendes novellesamling Tusindskove 1969.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke novellen. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om den eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst novellen først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Konradsen". Det er en novelle skrevet af Ulla Ryum i 1969, og det er Jon og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Kasper, kan du præsentere novellen for os?

Ja, det er en rimelig overskuelig novelle der handler om en mand, der hedder Martin Konradsen, som dør. I starten får vi ikke at vide, at det er den her Konradsen, der er død. Der får vi bare beskrivelsen af et lig, som er blevet fundet. Og fortælleren virker sådan lidt forarget eller synes det er noget bøvl, at der ligger en person, der er død. Vi finder jo siden ud af, at fortælleren formentlig er vicevært på stedet. 

Så får vi faktisk også navnet på den afdøde og efterhånden en idé om, hvem han var. Og derigennem også en ide om, hvem den her fortæller er, som er den, der skal holde orden i den her ejendom, der består af et forhus og et baghus. I baghuset der har Konradsen har boet. Og han er så død og har ligget der i lang tid, inden man opdager det. Det er underboerne, der mener, det er sådan lidt fugtigt på deres loft. Og så finder man ham nærmest nærmest helt i opløsning.

Og ja, vi slutter lidt, hvor vi starter. Altså det er sådan en novelle, hvor der blev præsenteret et lig, og så bliver der sådan slået en cirkel tilbage, og så er vi som sådan tilbage til begyndelsen.

Det tænkte jeg, da jeg læste den, at den næsten endte med en lille nekrolog eller sådan noget? Altså, det bliver en lille opsummering af, hvordan Konradsens liv har været. At der står lidt for sig selv, den del af novellen?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Konradsen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.