Lasagne

Opgaven om kommunikation og konflikter stammer fra HF-eksamen i Dansk A fra den 21. maj 2021. Den tager udgangspunkt i novellen “Lasagne”. Personernes kommunikation, handlinger og adfærd viser, at de er i konflikt med hinanden. 

På de følgende sider får du et resumé af novellen, hvorefter vi dykker ned i analysen af personerne og deres relationer til hinanden. Vi ser også på de forskellige måder, de kommunikerer med hinanden på i ord og handlinger. Vi giver dig også bud på en fortolkning af novellen. Dermed får du et godt udgangspunkt for at kunne besvare opgaven.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Nogle af handlingerne fungerer som symboler i teksten

Flere af personernes handlinger i “Lasagne” er så ladet med betydning, at vi kan tolke dem symbolsk. Det ser vi fx, da Rasmus “piller ved klistermærket med de to navne” (l. 7) på Lauras og Daniels postkasse. Denne handling symboliserer, at han ville ønske, han kunne fjerne Daniel. Da Rasmus kort efter skodder på parrets fliser (l. 18-19), symboliserer det hans foragt over for den forstadsidyl og tosomhed, som parret dyrker. 

Et andet eksempel er, at Laura “har set Sporløs” (l. 43), før Rasmus ankommer. Dette tv-program handler om at finde frem til personer, der er forsvundet. Dermed bliver programmet et symbol på Lauras udvikling. I Rasmus’ optik er den gamle Laura forsvundet sporløst - og det samme er deres nære venskab.

Det er muligt, vi også skal læse det som en symbolsk handling, at Laura i slutningen “lader en affaldspose dumpe ned” (l. 184-185) i containeren ved siden af Rasmus. Vi kan vælge at læse affaldsposen som et symbol på deres venskab, som hun nu endegyldigt smider ud. Hun åbner godt nok for, at Rasmus kan overnatte hos dem i fremtiden i de sidste linjer, men det virker ikke overbevisende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind