Kønsroller i litteraturen

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om kønsroller i litteraturen, som tager udgangspunkt i Adda Djørups novelle “Der er ingen ende på Paris”. Opgaven går ud på at skrive en analyserende artikel om måden, som kønsroller fremstilles i litteraturen på. Den stammer fra onlineudgaven af Nicolai Rekve Eriksens Eksamensgenrerne dansk stx.

Vi hjælper dig med at forstå opgaveformuleringen og finde din vinkel på opgaven. Udover analysen og fortolkningen indeholder vores opgavehjælp også et resumé af novellen med tilhørende ordforklaringer til svære ord og referencer til steder i Paris. Vi hjælper dig også med at perspektivere novellen til andre litterære tekster.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Novellen fortælles af en jegfortæller, der ikke afslører alt

Anna Djørups “Der er ingen ende på Paris” fortælles gennem en jegfortæller, som også er den kvindelige hovedperson. Hun fortæller i nutid og med medsyn, i takt med at begivenhederne sker. Hun observerer meget, og derfor er hendes fortællemåde meget beskrivende. Fx hører vi i detaljer om Paris’ gader og om mandens udseende og væremåde. Det gør, at vi er med, hvor det sker, og ser det for os. 

Men jegfortælleren afslører ikke alt for os. Selvom vi har adgang til hendes indre, får vi aldrig specifikke forklaringer på, hvorfor hun slår manden ihjel frem for blot at såre ham, hvorfor hun skjuler drabet frem for at melde det til politiet, eller hvordan hun vil kunne tage hjem og være helt almindelig mor, når hun har et drab på samvittigheden Der er altså motiver, tanker og følelser, som jegfortælleren ikke giver os adgang til

Fordi vi kun ser historien igennem jegfortællerens øjne, får vi ikke adgang til de andre karakterers indre; vi får udelukkende hendes perspektiv på begivenhederne. Kombineret med hendes hemmelighedsfulde stil betyder det, at fortælleren muligvis er utroværdig. Novellen er konstrueret sådan, at det er svært at vurdere, om hun decideret skjuler noget for os, eller om hun bare ikke indvier os i samtlige tanker og følelser, hun har.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kønsroller i litteraturen

[5]
Bedømmelser
 • 24-04-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 22-03-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 10-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 08-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX