Knokkel­manden af Johannes V. Jensen

Her får du hjælp til at analysere og fortolke myten “Knokkelmanden”. Teksten er skrevet af Johannes V. Jensen i 1907 og udgivet i Myter og Jagter.

“Knokkelmanden” indgik i eksamensopgave i Skriftlig Dansk A på HHX den 19. maj 2020. Vi giver dig hjælp til at forberede og skrive opgaven.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke teksten. Du kan også læse hele teksten med ordforklaringer

Vil du have et hurtigt overblik, kan du læse vores noter.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Den sorte hund er et symbol på døden og på den mørke, nedtrykte stemning i London

Jegfortælleren taler meget om det mørke, der præger hans oplevelse af London:

Hvad jeg mindes fra den Gang er Mørket i London. Jeg saa kun Byen belyst en eneste Gang, og da lignede den en By, Vandet er sunken fra; Husene var sorte af Slam og stribet som efter en aarelang Oversvømmelse.

Alt er sort eller mørkt. Himlen, husene, jegfortællerens medlogerende, som hele tiden græder og er fortvivlede. 

Alt det mørke og triste bliver på en måde fortættet i den sorte hund, der holder jegfortælleren vågen om natten.:

Den var som en Fortætning af Nat og af Søvnløshed. Den stod stille Timer i Træk som en sort og farlig Sprængkraft dernede. Hvor var der Ondskab og Kval i denne Vaagen af en vild Hund!

Den sorte hund bliver et symbol på alle de mørke, nedtrykte følelser, jegfortælleren og omgivelserne er præget af i London. Vi kan også sige, at hunden er et symbol på døden. 

Vi kan nemlig tolke den sorte hund som en henvisning til helvedeshunden Kerberos i den græske mytologi. Kerberos vogtede indgangen til Hades, den græske mytologis dødsrige, og især sørgede den for, at der ikke var nogen, der slap ud. Hunden bliver på den måde et symbol på døden, der hele tiden truer de levende – ligesom Knokkelmanden, der hele tiden lister truende omkring Kate.   

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Knokkelmanden af Johannes V. Jensen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.