Klima(s)krig

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere, vurdere og diskutere kronikken ”Klima(s)krig: Den globale opvarmning er en eksistentiel trussel mod menneskeheden”. Den er skrevet af Jesper Møller Grimstrup og udkom i Jyllands-Posten, 26. august 2018.

Kronikken indgik i opgave 1 ved skriftlig eksamen i Dansk A på HTX den 3. december 2021. Opgaveformuleringen så således ud:

Analysér og vurdér ”Klima(s)krig: Den globale opvarmning er en eksistentiel trussel mod menneskeheden” (tekst 2) med særligt fokus på tekstens argumentation og retorik. Diskutér derefter tekstens centrale synspunkter med udgangspunkt i opgavesættets overordnede emne. I diskussionen skal du inddrage mindst én anden tekst fra opgavesættet.

Overskrift: Klima(s)krig

Har du behov for mere hjælp til at skrive din opgave opgave, kan du bruge vores vejledning til analyse og vurdering:

Analyse og vurdering på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og vurdering i Dansk. Vi ser på, hvordan du skal forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning får du hjælp i alle faser af arbejdet. Analyse og vurdering er en genre, som altid indgår i eksamensopgaverne på HHX og HTX.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Ja, han bliver meget i det billede. Også da han senere taler om, at vi har brug for teknologisk udvikling. Der er han egentlig meget optimistisk og mener, at der kan være forskellige teknologier, der kan hjælpe os. Han skriver også:

Jeg tror, at det er muligt i løbet af relativt få år at få vendt situationen og bragt koncentrationen af CO2 i atmosfæren under kontrol. Men det vil kræve, at vi indser, hvilken faretruende situation vi står i, og handler derefter. I stedet for kanoner, krudt og kugler må vi producere meget store mængder af grøn energi — vind, sol, geotermi, muligvis atomkraft — og vi må udvikle og implementere CCS-teknologier...

Her trækker han på billedet af, hvordan man mobiliserede industrien til at lave våben under anden verdenskrig. 

Ja, nu skal vi bare mobilisere på en anden måde. Nu handler det om bæredygtige energikilder. Det håbefulde budskab ligger jo også lidt i sammenligningen, fordi anden verdenskrig endte med, at de allierede vandt, fordi verden sluttede sig sammen omkring Storbritannien og flere og flere gik ind i kampen på den rigtige side og til sidst blev Hitler besejret. Idet han vælger at bruge det her, så ligger der også et budskab om, at det kan løses.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Klima(s)krig

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.