Sproglige virkemidler

Her analyserer vi de centrale sproglige virkemidler i Jacob Skyggebjergs debatindlæg “‘FUCK YOU’ til Moder Natur: Vi ses på Mars, når klimaet går amok og lokummet eksploderer”. 

Ironi og sarkasme fremstiller politikere som ubegavede egoister

Jacob Skyggebjergs indlæg er præget af ironi og sarkasme. Ved ironi siger man det modsatte af, hvad man egentlig mener. Ved sarkasme udvælger man bevidst træk, som kan fremstille noget på en negativ måde. I indlægget går de hånd i hånd i fremstillingen af nutidens politikere.

Politikere fremstilles med sarkasme

Her er er et godt eksempel på sarkasme, som Skyggebjerg bruger til at fremstille politikerne som overfladiske og tanketomme populister:

Løkke med flere kan lægge så mange folkelige videoer og ’dagens gode nyhed’ på Facebook, som de vil, Støjberg kan stopfodre sig selv og sine vælgere med konditorlækkerier, og Anders Samuelsen  kan forføre den yngste generation af vælgere med bottleflip og en nobel Audi i baggrunden – de kan fornægte virkeligheden, alle aspekter af virkeligheden, alt det, de vil. Det har klimaet ikke tænkt sig at tage hensyn til.

Skyggebjerg tager udgangspunkt i nogle ting, som politikerne faktisk gør på de sociale medier. Løkke lægger reelt opslag om gode nyheder op, Støjbjerg fejrede 50 stramninger af udlændingeloven med billedet af en stor kage, og Samuelsen har lavet flere videoer med bottleflips. 

Eksemplerne bliver brugt sarkastisk, fordi Skyggebjerg kalder dem en fornægtelse af virkeligheden og i øvrigt sætter ‘dagens gode nyhed’ i anførselstegn. Andre steder understreger han sin sarkasme ved at skrive “Smileyface.”, når han har beskrevet ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind