Hvad er intermolekylær binding?

Hvad er intermolekylær binding?

Intermolekylær binding er en svag binding, som virker mellem molekyler. 

Vi ser her et eksempel på intermolekylær binding:

På ovenstående tegning ser vi to Br2-molekyler. Disse to molekyler tiltrækkes svagt til hinanden gennem en intermolekylær binding. Den intermolekylære binding er symboliseret med de blå lodrette streger. Da intermolekylære bindinger er svage og let bliver brudt, plejer man bare at tegne dem som nogle lidt tilfældige lodrette streger. Det er ligegyldigt, hvor mange lodrette streger du tegner. 

Sådan virker intermolekylær binding

Intermolekylær binding virker ved hjælp af tiltrækning mellem plus og minus:

Br2-molekylet til venstre har en positiv ende (markeret med δ+) og en negativ ende (markeret med δ-). Br2-molekylet til højre har også en positiv ende (δ+) og en negativ ende (δ-). Den negative ende af Br2-molekylet til venstre tiltrækkes af den positive ende af Br2-molekylet til højre, og sådan bindes de to molekyler svagt sammen ved hjælp af intermolekylær binding. 

Hvert molekyle har en dipol

Som det fremgår af ovenstående tegning, så har hvert Br2-molekyle en positiv ende og en negativ ende. Sagt med andre ord, så indeholder et Br2-molekyle en dipol. En dipol er netop noget, der har en positiv ende og en negativ ende. Vi har her illustreret de to Br2-molekyler som dipoler, der tiltrækker hinanden:

Det gælder for alle intermolekylære bindinger, at de fungerer ved, at en positiv ende på det ene molekyle tiltrækkes af en negativ ende på det andet molekyle. 

Typer af intermolekylære bindinger

De forskellige typer af intermolekylære bindinger kan opdeles således:

  • Londonbindinger
  • Dipol-dipol bindinger
  • Hydrogenbi
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind