[1]

Kemi A STX - 6. juni 2018 (digitalt sæt)

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i det digitale eksamenssæt i Kemi A på STX den 6. juni 2019. Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 16 delspørgsmål. 

Du ser her et uddrag af besvarelsen til opgave 4 e) 

Det nævnes i teksten, at koncentrationen af bisphenol er så stor, at hastighedsudtrykket kan beskrives således:

  v=k^*\cdot [FeO_4^{2-}]^x

På figur 4.2 ser vi to (t,ln([FeO42-])-regressionslinjer, hørende til forskellige koncentrationer af bisphenol. Da begge regressionslinjer passer godt med de tilhørende datapunkter, tyder det på, at reaktionsordenen med hensyn til FeO42- er 1, det vil sige x=1. Det gælder desuden for 1.ordensreaktioner, at hældningen af (t,ln([FeO42-])-regressionslinjer er lig den numeriske værdi af hastighedskonstanten. Det vil sige, at for de røde datapunkter er k*=0,128, og for de blå datapunkter er k*=0,064. 

Hældningen med de røde datapunkter (-0,128) ses på figur 4.2 at være numerisk dobbelt så stor som hældningen med de blå datapunkter (-0,064). Det  vil sige, at FeO42- omdannes dobbelt så hurtigt, når koncentrationen af bisphenol A fordobles (for de røde datapunkter er koncentrationen af bisphenol A netop dobbelt så stor som for de blå datapunkter). Dette kan kun lade sig gøre, hvis reaktionsordenen med hensyn til bisphenol A er lig 1, det vil sige y=1.

Da y=1, gælder følgende sammenhæng mellem k* og k:

k^*=k\cdot [bisphenol\ A]

Vi har tidligere nævnt, at for de røde datapunkter er k*=0,128, og i opgaven oplyses, at [bisphenol A]=2,0∙10-4 M. Vi indsætter disse værdier i ovenstående ligning: ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 6. juni 2018 (digitalt sæt)

[1]
Bedømmelser
  • 19-12-2022
    Givet af 3.g'er på STX