[1]

Kemi A STX - 26. maj 2021

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Kemi A på STX den 26. maj 2021. Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 15 delspørgsmål.

 

Her ser du uddrag fra besvarelsen af opgave 1 c):

Med oplysningen om, at der ved hydrolyse af E dannes methansyre og en alkohol, kan man faktisk allerede konkludere, at der er tale om en ester. Her ser vi NMR-analysen af E: 

H-atomer på en aromatisk ring giver ifølge Databogen et kemisk skift omkring 7,3 ppm, og det passer ganske godt med de 5 H-atomer på benzenringen (markeret med grønne cirkler). Koblingsmønstret mellem de enkelte H-atomer på en benzenring kan være svært at se tydeligt, så vi har blot kaldt det en multiplet.

H-atomet oppe ved estergruppen  (markeret med orange firkant) har ingen nærmeste naboer og giver derfor en singlet. Det kemiske skift (8 ppm) er relativt højt på grund af de to stærkt elektronegative O-atomer i nærheden. 

H-atomerne i den blå firkant viser en triplet, da de har 2 nærmeste naboer i form af H-atomerne fra den røde firkant.

H-atomerne i den røde firkant viser en triplet, da de har 2 nærmeste naboer i form af H-atomerne fra den blå firkant. Det kemiske skift for H-atomerne i den røde firkant (4,4 ppm) er højere end for H-atomerne i den blå firkant (2,95 ppm), da H-atomerne i den røde firkant er tættere på de stærkt elektronegative O-atomer.

IR-spektret viser et stærkt signal omkring 1725 cm-1 som må stamme fra et C=O stræk. Et C=O stræk fra en ester ligger normalt omkring ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 26. maj 2021

[1]
Bedømmelser
  • 04-03-2023
    Givet af HHX-elev på 3. år