[0]

Kemi A STX - 25. maj 2020

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Kemi A på STX 25. maj 2020. Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 15 spørgsmål.

Her ser du uddrag fra besvarelsen af opgave 1 c:

Her ses strukturen af emulgator A:

Ovenstående struktur har molekylformlen, C6H14O2. Dette stemmer med den empiriske formel, C3H7O.

Den del af emulgator A, der er kendt i forvejen er relativt let at tilordne (delen i højre side af billedet). Det skyldes, at denne del har O-atomer både til venstre og til højre. Da O-atomer er særdeles elektronegative, får H-atomerne her meget høje kemiske skift. NMR-spektrets tre signaler med højest kemisk skift, hører dermed til på en del af emulgator A, som vi allerede kender:

  • Ved 3,6 ppm ser vi H-atomet fra alkoholgruppen. Der er tale om en singlet, fordi H-atomer i alkoholgrupper ikke udviser koblingsmønstre. Da der kun er tale om ét H, bliver integralet lig 1.
  • Ved cirka 3,65 ppm og 3,72 ppm ser vi to tripletter som begge har integral 2. Disse to signaler passer perfekt med de to CH2-grupper i den del af emulgator A, som vi allerede kender. De har begge integral 2 (da de begge indeholder 2 H-atomer), og de udviser begge tripletter (da de begge har 2 H-atomer som nærmeste naboer), og så har de også ret høje kemiske skift på grund af de to O-atomer i nærheden. Det kan være svært at sige med sikkerhed, hvilken gruppe, der skal tilordnes 3,65 ppm og hvilken gruppe, der skal tilordnes 3,72 ppm, men en simulation af spektret i for eksempel MarvinSketch, vil kunne afgøre dette.

Den resterende del af spektret stammer så fra alkylgruppen ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 25. maj 2020

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.