[2]

Kemi A STX - 2. juni 2020

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Kemi A på STX den 2. juni 2020 (ny ordning). Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 15 delspørgsmål.

Her ser du uddrag fra besvarelsen af opgave 1 e):

Det oplyses, at stof D giver gult bundfald med 2,4-dinitrophenylhydrazin. Dermed er der tale om enten et aldehyd eller en keton. Det oplyses desuden, at der ikke dannes rødt bundfald med Fehlings væske. Dermed kan vi udelukke et aldehyd og stof D må altså være en keton. Ved hjælp af NMR-spektret bestemmer vi strukturen for stof D til følgende:

 • H-atomerne i de to røde cirkler er kemisk ækvivalente og giver dermed anledning til det samme signal, nemlig ved cirka 0,89 ppm. Integralet er 6, fordi der er tale om 6 H-atomer i alt. Koblingsmønstret er en dublet, da de kun har én nærmeste nabo (H-atomet i den grønne firkant).
 • H-atomet i den grønne firkant ses ved cirka 2,13 ppm. Integralet er 1, fordi der kun er tale om 1 H-atom. Koblingsmønstret er en nonet, da dette H-atom har hele 8 nærmeste naboer (de 6 H-atomer i de røde cirkler og de 2 H-atomer i den gule firkant).
 • H-atomerne i den gule firkant ses ved cirka 2,27 ppm. Integralet er 2, fordi der er tale om 2 H-atomer. Koblingsmønstret er en dublet, da disse H-atomer kun har én nærmeste nabo (H-atomet i den grønne firkant).
 • H-atomerne i den blå firkant ses ved cirka 2,37 ppm. Integralet er 2, fordi der er tale om 2 H-atomer. Koblingsmønstret er en ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 2. juni 2020

[2]
Bedømmelser
 • 07-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget hjælpsom
 • 28-04-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse