[0]

Kemi A STX - 16. august 2022

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Kemi A på STX den 16. august 2022. Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 15 delspørgsmål.

Du ser her uddrag fra besvarelsen af opgave 4c:

Hvis vi antager, at elementaranalysen er udført på 100 g stof, kan vi bytte % ud med g. Ved hjælp af molarmasserne, kan vi omregne fra g til mol med denne formel:

Vi indsætter tallene:

Vi finder nu de relative stofmængdeforhold:

Ud fra elementaranalysen kommer vi frem til den empiriske formel, C3H8O. Vi regner nu molarmassen ud hørende til denne formel:

Vi bemærker, at dette passer med den oplyste molarmasse for stof A. 

Vi ser her strukturen af stof A:

Stof A er altså en alkohol.

Vi bemærker, at strukturen passer med molekylformlen, C3H8O.

Grøn cirkel

H-atomet i den grønne cirkel ses i spektret som en singlet med integral 1 ved cirka 2,17 ppm. Det pågældende H-atom har faktisk en enkelt nærmeste nabo (H-atomet i den blå cirkel), men man plejer ikke at kunne se koblinger til H-atomer i OH-grupper, og derfor ses en singlet.

De to røde cirkler

De seks H-atomer i de to røde cirkler er kemisk ækvivalente, og ses i spektret som en dublet med integral 6 ved cirka 1,12 ppm. De pågældende H-atomer har én nærmeste nabo (H-atomet i den blå cirkel), og derfor fremstår de som en dublet.

Blå cirkel

H-atomet i den blå cirkel ses i spektret som en septet med integral 1 ved cirka 4,05 ppm. Det pågældede H-atom har ganske vist i alt 7 nærmeste naboer, men som tidligere nævnt, ses koblinger til OH-grupper normalt ikke, og derfor ses kun koblingerne til de 6 røde H-atomer.

Vi ser her strukturen af stof B:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 16. august 2022

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.