[0]

Kemi A STX - 12. december 2017

Her kan du læse Studienets besvarelse af opgaverne, som blev brugt i eksamenssættet i Kemi A på STX 12. december 2017. Eksamenssættet bestod af 4 opgaver med i alt 16 spørgsmål.

Her får du et uddrag fra besvarelsen af opgave 4.d:

Glas A indeholder pH-indikatoren phenolphthalein og vand, og denne opløsning må derfor have en pH på cirka 7. Phenolphthalein har omslagsområde fra pH = 8,2 til pH = 10,0, og den er farveløs i sur opløsning og rødlig i basisk opløsning. Vi kan se, at reaktion (1) danner hydroxidioner (OH-). Da hydroxid er en stærk base, stiger pH, og opløsningen bliver basisk. Derfor bliver opløsningen rød.

Glas B indeholder stivelse, der fungerer som indikator, da den danner en kraftig blå farve med diiod (I2).  Glas B indeholder også iodid (I-), som i reaktion (2) bliver til diiod (I2). Nu kunne man godt tro, at opløsningen straks ville blive blå, men det gør den ikke, for i reaktion (3) reagerer diiod med det hydrogenascorbat, der også er i glasset, og derved gendannes iodid. På et tidspunkt bliver hydrogenascorbat dog opbrugt, og når det sker, kan diiod ikke ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemi A STX - 12. december 2017

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.