Katten af Tove Ditlevsen

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere novellen ”Katten”. Novellen er skrevet af Tove Ditlevsen og udkom i novellesamlingen Paraplyen fra 1952.

Novellen indgik i Opgave 3 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HHX den 18. maj 2022. Opgaveformuleringen så således ud:

Foretag en analyse og fortolkning af ”Katten”. Perspektivér teksten litteraturhistorisk.

I podcasten tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, men du kan sagtens bruge den, hvis du arbejder med novellen i en anden sammenhæng.

Analyse og fortolkning på HHX og HTX

Få hjælp til at skrive en analyse og fortolkning i Dansk. Vi viser dig, hvordan du kan forberede og bygge din opgave op. Med Studienets trin-for-trin vejledning kommer du gennem alle faser af arbejdet. Opgavetypen indgår altid ved eksamen i skriftlig Dansk på HHX og HTX.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Den handler om et par. De er i trediverne og arbejder begge to på kontor. I løbet af novellen følger vi dem. Vi følger dem over en dag, men så kommer der en form for flashback, hvor manden tænker tilbage. 

Der er nemlig sket det, for noget tid siden, at hun bliver gravid og så aborterede hun. Nogenlunde samtidig kom en kat løbende til deres hus, som mere eller mindre er flyttet ind ved dem. Den strides de så om, fordi konen vil gerne have den, og manden kan ikke fordrage den. 

I slutningen af teksten er det, som om magtbalancen i parret tipper lidt. Det er i hvert fald sådan, at konen lader til foreløbig at vinde diskussionen, og hun får manden til at gå ud at hente katten ind i huset igen. Det er i hvert fald en foreløbig sejr til hende. 

Ja, hvis vi kigger på fortælleforholdene i den her novelle, hvad tænker I så umiddelbart over der? 

Der er en introduktion, hvor vi ser parret udefra, som om de sidder i toget ved siden af eller over for hinanden. Det er næsten, som om at vi er med på togrejsen der. Men så bliver det jo så tydeligt, at fortælleren også kan bevæge sig ind i mandens bevidsthed. Det er en alvidende fortæller, som hovedsagelig er bundet til mandens perspektiv igennem novellen. Det kommer til udtryk på flere måder i det første lange afsnit. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Katten af Tove Ditlevsen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.