Katten

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Katten”. Novellen er skrevet af Naja Marie Aidt i 1993 og udgivet i novellesamlingen Vandmærket.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Farven orange har en symbolsk betydning

Farven orange optræder mange gange i novellen. En af årsagerne er, at orange er en efterårsfarve. September har ”sgu sluppet farverne løs”, som Carl bemærker. Træer og blade er farvet i orangerøde nuancer. Ahorntræerne er ligefrem ”rødglødende” – efterårets farver minder om ild. Den forbindelse bliver understreget flere gange i novellen. Et eksempel er: ”Solen brænder orange”, men det tydeligste er afbrændingen af katten:

To grønne øjne lyser hadefuldt i det orange. Det er bladene der brænder. 

Det billede bliver spejlet senere, da Åge forsigtigt kigger frem fra bag sine orange gardiner:

Bag et orange gardin i et vindue på anden sal over skraldespandene, stirrer to flakkende øjne ud gennem duggede brilleglas. 

Orange er både efterårets og ildens farve. Farven kommer til at virke som et symbol på den straf og smerte, man føler, når man bliver indhentet af sin fortid. Den vækker associationer til helvede og skærsilden – den association bliver underbygget af novellens mange henvisninger til ”satan” og ”fanden”. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Katten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.