Sprog og symboler

Fortællingens sproglige stil er høj

Den sproglige stil i ”Ringen” er generelt høj. Høj sproglig stil er kendetegnet af komplekse sætninger og ordvalg. Et eksempel er beskrivelsen af Lise, da hun modigt holder stand over for fåretyven:

I denne stumme Gestus havde hendes hvidklædte unge Skikkelse samme høje, alvorsfulde Myndighed som Præstens, der med et helligt symbol bortmaner en ond Aand og nedstøder den fra Menneskets Verden, til Mørket.

Stilen er høj her, fordi sproget har litterære træk. Det ses fx af, at der optræder en sammenligning: Lise sidestilles med en præst. Sproget er samtidig højtideligt og bruger ord som “bortmaner” og “nedstøder”, der ikke optræder i dagligdagssproget. Sætningens længde er desuden temmelig lang, hvilket også bidrager til at gøre den kompleks.

Novellen er fuld af andre eksempler på høj stil. Fx i form af ord som “gravitetisk” og “pantomimisk”. Den høje stil forskønner sproget og harmonerer med tidsperioden, novellen foregår i. Fortællingen skal forestille at foregå omkring år 1800, og hovedpersonerne tilhører desuden adelen. Derfor giver den høje stil i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind