[14]

Ringen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke “Ringen”. Novellen er skrevet af Karen Blixen. Den blev udgivet på dansk i samlingen Skæbne-Anekdoter fra 1958. Fortællingen udkom dog første gang på engelsk i 1950, hvor den under titlen “The Ring” blev udgivet i det amerikanske tidsskrift Ladies’ Home Journal.

“Ringen” handler om det unge, nygifte ægtepar Konrad og Lise. De er lykkelige sammen, men en dag møder Lise en fåretyv, der har dræbt nogle af Konrads får. Mødet er ladet med seksuel spænding og fare, og det ændrer den måde, Lise ser sig selv og sit ægteskab på.

Analysehjælpen indeholder:

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

“Ringen” er en novelle, hvor der er gjort noget ud af sproget, så det lyder smukt og malerisk. Den type billedsprog, der oftest benyttes, er sammenligninger. Disse bruges til en række forskellige ting. Ofte har sammenligningerne en beskrivende funktion, så vi lettere kan forestille os, hvordan en ting ser ud, eller hvordan en person har det. Fx hjælper det os med at forstå Lises lykke, når vi hører, at hun føler sig “Fri som Fuglen i Luften”. 

Andre steder påvirker sammenligningerne vores fortolkning af teksten. Fx kommer scenen, hvor Lise og fåretyven står over for hinanden til at virke religiøs og ophøjet. Lise rækker sin ring frem mod tyven for at få ham til at forsvinde. Hendes handling sammenlignes her med en præsts eksorcisme, dvs. djævleuddrivelse, hvor en ond ånd jages ud af et menneske eller bort fra et sted:

Hun befalede, hun besvor ham, ved Ringen i sin Haand, om at forsvinde som han var kommet tilsyne, - om at slette en Gru ud af hendes Liv, saa at den aldrig, aldrig havde fandtes deri. I denne stumme Gestus havde hendes hvidklædte unge Skikkelse samme høje, alvorsfulde Myndighed som Præstens, der med et helligt symbol bortmaner en ond Aand og nedstøder den fra Menneskets Verden, til Mørket.

Den religiøst vinklede sammenligning fremhæver, hvor skelsættende dette møde er for Lise. Hun oplever en tiltrækning af denne vilde mand, som hun aldrig har mærket i forhold til sin ægtemand. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ringen

[14]
Bedømmelser
 • 29-11-2023
  Givet af HF-elev på 1. år
  elsker studie, og fortryder ikke indtil i dag at købe det
 • 25-04-2024
 • 04-02-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 19-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år