Ringen

Denne analysehjælp har vi lavet dig, der skal arbejde med novellen ”Ringen”. Novellen er skrevet af Karen Blixen, og den blev udgivet på dansk i samlingen Skæbne-Anekdoter i 1958. Fortællingen udkom første gang på engelsk i 1950, hvor den under titlen ”The Ring” blev udgivet i det amerikanske tidsskrift Ladies' Home Journal.

”Ringen” handler om et ungt ægtepar, der bor på en gård. Kvinden hedder Lovise, men bliver kaldt Lise, og manden hedder Konrad. Konrad holder får på gården, og en dag tager Konrad Lise med ud for at se fårene. Det viser sig, at flere af fårene er blevet stjålet, såret eller dræbt af en fåretyv. Denne fåretyv møder Lise kort efter i skoven nær deres gård. Mødet med tyven påvirker den måde, Lise anskuer sig selv og sit ægteskab på.

Vores analysehjælp til ”Ringen” indeholder en introduktion til novellen samt en grundig analyse og fortolkning af den. Du kan vælge at læse hele analysehjælpen igennem og få et fuldt overblik over teksten eller læse de dele, der giver mening for din egen analyse.

På de følgende sider kan du læse mere om, hvordan du bruger analysehjælpen. Derefter har vi lavet et mere detaljeret resumé af novellens handling, hvor vi gennemgår flere dele af handlingsforløbet. Derefter har vi en side med ordforklaringer til novellens svære ord og en side med baggrundsinformation. I baggrundsinformationen kan du læse om folkeeventyr generelt og mere specifikt om folkeeventyret ”Rødhætte”, der nævnes som en reference i "Ringen". Vi giver også en introduktion til Blixens forfatterskab. 

I selve analysen af ”Ringen” præsenterer vi først en række arbejdsspørgsmål til teksten, hvorefter vi grundigt besvarer spørgsmålene ét for ét. Vi gennemgår på den måde alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel for noveller. Det er en god idé at prøve at svare på spørgsmålene selv, før du læser vores svar. På den måde får du mulighed for at træne du din egen analytiske proces og få indblik i, hvad der kendetegner en god litterær tekstanalyse.

Efter analysen finder du en side med vores fortolkning af novellens budskab og tema. Til sidst finder du en perspektivering af novellen, hvor vi kigger vi på den historiske og litteraturhistoriske periode, som novellen er skrevet i.  

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Novellens hovedtema er overgangen fra barn til voksen

Det overordnede tema i ”Ringen” er overgangen fra barn til voksen. Novellen viser, hvad der sker med et ungt ægtepar, da kvinden opdager sin seksualitet og selvstændighed. Lise er i begyndelsen af novellen en uskyldig pige, der virker som et barn, fx: ”Det var ikke længe siden at hun havde leget med Dukker”. På samme måde lader det til, at ægteskabet med Konrad er en direkte fortsættelse af deres barndoms venskab. Det ser vi bl.a. i fortællerens bemærkninger om, at deres hverdag er fyldt ”med Leg og Gækkeri”.

I løbet af novellen udvikler Lise sig dog. I mødet med fåretyven har hun en nærdødsoplevelse, fordi han lader kniven nærme sig hendes strube, men hun oplever også sin seksualitet blomstre i mødet med den unge, primitive mand. Begge oplevelser gør, at Lise går fra at være et uskyldigt barn til en mere voksen kvinde. Det ser vi også i sprogbrugen: Konrad kalder Lise for ”min Pige”, mens fortælleren kalder Lise for ”den unge Kvinde” i mødet med fåretyven. Forskellen markerer hendes forandring.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ringen

[9]
Bedømmelser
  • 06-10-2022
    Givet af 2.g'er på STX
  • 31-08-2022
  • 30-08-2022
    Givet af 2.g'er på STX
  • 15-08-2022
    Givet af HTX-elev på 3. år