Sprog

Den sproglige stil i teksten er høj

Den sproglige stil i teksten er høj. Det ser vi fx ved, at sætningskonstruktionen er kompleks. Der bruges meget lange sætninger, og der er mange indskudte led. Vi kan se et eksempel på sådan en sætning i det følgende citat. Her er der en beskrivelse af den portugisiske skik med at hænge det blodplettede lagen ud efter bryllupsnatten:

De maa vide, kære Herre og Dame, hvis De ikke allerede ved det, at det i Portugal, i meget gamle og fornemme Slægter, har været Skik, at Morgenen efter et Bryllup, og inden Morgengaven blev afgivet, den højeste Hushovmester fra Paladsets Balkon udhængte Nattens Brudelagen med den højtidelige Proklamation: “Virginem cam tenemus”– “Vi bevidner at hun var Jomfru”.

For det første er sætningen lang. Der er rigtig meget information, vi som læsere skal overskue, inden der kommer et punktum. For det andet er der tre indskudte sætninger:  “hvis De ikke allerede ved det”, “i meget gamle og fornemme Slægter” og “og inden Morgengaven blev afgivet”. De indskudte sætninger er med til at gøre sætningskonstruktionen kompleks.

For det tredje er teksten indforstået med sig selv. Der er visse informationer, som aldrig bliver givet direkte. Fx nævnes det aldrig, at der er blod på lagenet; det skal vi selv udlede ud fra informationen om, at hun var jomfru.

For det fjerde bruges der latin:...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind