Fortælleteknik

Der er flere fortællere i ”Det ubeskrevne Blad”

I ”Det ubeskrevne Blad” er fortællesituationen kompleks. Det skyldes, at vi har at gøre med en rammefortælling, hvor fortælleren i rammen er forskellig fra fortælleren i resten af teksten. En rammefortælling er, når der er en fortælling indeni fortællingen.

I ”Det ubeskrevne Blad” varer rammen fra begyndelsen af teksten til sætningen, der begynder med ”Højt oppe i Portugals blaa Bjerge”. I rammen er der én fortæller. Selve fortællingen udgør så resten af teksten, og her er der en anden fortæller.

Lidt mere detaljeret kan vi forklare det på følgende måde: Vi har en fortæller, der fortæller os om en gammel fortællerske, som sidder uden for en byport (rammen). I denne del af teksten optræder fortællersken som en person i historien. Herefter overtager fortællersken fortællerrollen, og hun fortæller historien om nonneklostret (resten af teksten).

På den måde får vi en fortælling i flere niveauer, som nærmest minder om en form for kinesisk æske med en fortælling indeni en fortælling. Du kan læse mere om ”Det ubeskrevne Blad” som rammefortælling her.

I tekstens ramme er der en åbenlys, alvidende tredjepersonsfortæller

Teks...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind