Kan værk og kunstner adskilles?

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive debatterende artikel om spørgsmålet ”Kan værk og kunstner adskilles?”. Opgavehjælpen er til opgave 4 fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra 3. juni 2020.

Vi gennemgår opgaveformuleringen og viser, hvad der er vigtigt at lægge mærke til. Vi hjælper dig med at undersøge teksterne i opgavesættet, så du forstår, hvad de grundlæggende drejer sig om, og hvad deres synspunkter er. Derudover får du gode ideer til, hvordan du kan diskutere og debattere emnet på en nuanceret måde, som leder frem mod et skarpt hovedsynspunkt.

Uddrag

Du kan læse et uddrag fra opgavehjælpen her:

Kan vi sætte en grænse for, hvor dårligt en kunstner kan opføre sig, før vi boykotter ham eller hende?

Du kan også diskutere Patricia Smollerups undersynspunkt, om at det er umuligt at sætte en grænse for, hvem eller hvad vi bør boykotte. En boykot af én kunstner kan derfor blive starten på en glidebane, hvor vi til sidst ender med et uoverskueligt antal boykots. 

Et argument for synspunktet er, at det trods alt er de færreste mennesker, som ikke på et eller andet tidspunkt har sagt eller gjort noget forkert i deres privatliv. Selvfølgelig er ikke alle moralske overtrædelser lige alvorlige. Men hvordan bestemmer man på en retfærdig måde, hvilke overtrædelser, man kan tolerere, og hvilke, der skal føre til boykot? Det er svært at sætte en principiel bagatelgrænse. Derfor risikerer en boykot at føre til en glidebane, hvor stadigt mindre moralske forseelser i privatlivet fører til en boykot af en kunstners værker.  

Et modargument kunne være, at vi jo i forvejen har en instans i samfundet, der afgør, om en handling skal straffes eller ej: retssystemet. Vi kan sætte den grænse, at hvis en kunstner har gjort noget strafbart i sin privatliv, så bør det afspejle sig i vores forhold til kunstnerens værk. Hvis privatpersonen bliver straffet af retssystemet, så bør vi som kulturforbrugere ”straffe” værket tilsvarende ved at boykotte det. På den måde er der klart definerede grænser for, hvilke værker, man bør holde sig fra. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kan værk og kunstner adskilles?

[2]
Bedømmelser
  • 02-02-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 04-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX