[7]

Kærlighed i lyrik

I denne opgavehjælp får du hjælp til at analysere og sammenligne de to digte ”Med naturen” og ”Til en Veninde”. Teksterne indgik i skriftlig eksamen i Dansk A på HF den 24. maj 2019, hvor opgaven er at skrive en analyserende artikel om kærlighed i lyrik.

Udover analysen indeholder opgavehjælpen resuméer, ordforklaringer og baggrundsinformation til begge digte. Det ældste af digtene, “Til en Veninde”, har vi sat op på en selvstændig side med ledsagende forklaringer, så det bliver lettere for dig at forstå teksten. Vi kommer desuden med forslag til, hvordan de to tekster kan fortolkes og perspektiveres. Derudover har vi udarbejdet nogle arbejdsspørgsmål til dig, som du kan besvare som led i dit arbejde og på den måde forstå digtene bedre.

Præsentation af teksterne

Titel: “Med naturen” (1985)
Forfatter: Henrik Nordbrandt
Genre: Digt

Henrik Nordbrandt er født i 1945 og er en af Danmarks mest kendte og anmelderroste digtere. Han har vundet mange priser for sine værker og har også skrevet inden for andre genrer som børnebøger og krimier. “Med naturen” stammer fra digtsamlingen Violinbyggernes by fra 1985, og digtet placerer sig dermed på grænsen mellem modernisme og postmodernisme.

Titel: “Til en Veninde” (1838)
Forfatter: Emil Aarestrup
Genre: Digt

Emil Aarestrup levede fra 1800-1856 og var uddannet læge. Dette fornemmes i hans digte, der typisk har stort fokus på sanselighed og kroppen. Han udgav kun ét værk i sin levetid, nemlig digtsamlingen Digte fra 1838, hvor “Til en Veninde” stammer fra. Aarestrups samtid fandt digtene for erotiske, men siden er han blevet anerkendt som en af romantismens mest markante forfattere.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kærlighed i lyrik

[7]
Bedømmelser
 • 27-02-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 28-04-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 08-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 07-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX