[22]

Jul i fiktion

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om fiktion, der har julen som tema. Opgaven tager udgangspunkt i Siegfried Lenz’ novelle “Jul i barakken” og stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX d. 19. maj 2020.

Vi viser dig, hvordan du laver en god analyse og fortolkning af novellen med særligt fokus på dens tid, miljø, komposition og tema. Du kan også læse vores bud på en perspektivering af teksten til andre eksempler på fiktion, der har julen som tema. 

Derudover indeholder vores opgavehjælp et resumé af novellen og ordforklaringer til de svære ord. Vi hjælper dig også med at forstå opgaveformuleringens krav, så du kan lave en god besvarelse.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Fugleburet og fuglen fungerer som symboler

Vi kan desuden finde en symbolsk betydning i buret og fuglen. Det er muligt at se fugleburet som et symbol på, hvordan familien lige nu bliver holdt fanget i deres nuværende situation. De er krigsflygtninge, der har mistet alt, og er uden udsigt til forbedring. Fuglen kan omvendt læses som et klassisk symbol på frihed. 

I novellens slutning er der ikke længere noget bur at holde fuglen fanget i, og moderen siger, at hun vil lukke den ud i det fri, så den kan fejre jul (l. 83-85). Derfor kan vi tolke dompappen som et symbol på frihed og håb. Ligesom fuglen har familien oplevet en tiltrængt følelse af frihed denne første juledag, hvor alting føltes næsten normalt igen, og måske har de nu også et håb for fremtiden om at blive sat fri af deres fastlåste situation. 

Kombinationen af det fraværende bur og fuglen, der snart sættes fri, betyder, at novellens slutning er positiv, fordi der er håb.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jul i fiktion

[22]
Bedømmelser
 • 26-01-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 15-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 06-01-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
 • 06-01-2023
  Givet af 2.g'er på STX