Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere folkevisen “Jomfruen og Dværgekongen”. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til folkeviseanalyse:

Folkeviseanalyse

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere folkeviser, med fokus på ridderviser og trylleviser. Du kan bruge vores analysemodel til både undervisningen, skriftlige opgaver og eksamen. Vores analysemodel kommer omkring alle de elementer, som det kan være godt at have med i analysen, fx syrebadsteknik, formelsprog og rimtyper. Vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere folkevisen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vors analysehjælp:

Ermerigs overgang markeres sprogligt og fysisk i teksten

Ermerigs overgang fra barn til voksen sker i to dele, idet hun først lokkes ind i bjerget (= del 1) og i slutningen beordres derind for evigt (= del 2). Ermerig påbegynder sin overgang og dermed voksenlivet allerede den første gang. Her begynder hun nemlig at få børn med dværgen, men det hele foregår i dværgens dæmoniske verden og ikke i den menneskelige, som det burde. Anden del af Ermerigs overgang fører til hendes totale fortabelse og død, idet hun nu er helt afskåret fra den menneskelige verden. 

Teksten markerer de to dele af Ermerigs overgang både sprogligt og fysisk. Det sproglige ligger i, at vi har stort set identisk ordlyd ved første og andel del: “Sildig om Aften, Dug faldt på,/ den Jomfru tog over sig Kåbe blå.” (strofe 20 + 43). Det fysiske ligger i, at Ermerig begge gange bevæger sig fra sit trygge hjem og mod bjerget. Hendes fysiske rejse eller overgang fungerer altså som et billede på den overgang fra barn til voksen, hun gennemgår i løbet af visen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind