Analyse

Her får du hjælp til at analysere Kim Fupz Aakesons novelle "Jomfruen". Vi har fokus på de vigtigste ting, du bør have med i din analyse.

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere novellen, kan du tage et kig på vores vejledning til novelleanalyse.

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Moren er velmenende, men påtrængende

Lises mor er omsorgsfuld og velmenende, men også lidt for påtrængende for Lises smag. Moren har for vane at ”korrekse” Lise, eksempelvis ved at sige, at hun skal rette ryggen. Vi hører dog også, at hun kan finde på at rose Lise, bl.a. når hun kommer hjem med gode karakterer i matematik:

„Dér er da virkelig noget du er god til,“ som hendes mor sagde om det flotte tal i karakterbogen.

Det var også moren, der pressede Lise til at tage med til den skolefest, som endte med, at der var en dreng, der brækkede sig ud over Lises kjole. Selvom festen endte uheldigt for Lises vedkommende, så er det omsorgsfuld af moren, at hun forsøger at presse datteren til at tage del i ungdomslivet, i stedet for at lade hende forsumpe i sin selvudslettende generthed. 

Morens reaktion, da Lise kommer hjem med bræk på kjolen, er også sympatisk:

„Jamen, så har du da prøvet det med.“

Moren tror, at det er Lise selv, der har brækket sig ud over kjolen, fordi hun er blevet for fuld. Moren anerkender, at den slags hører med til at blive voksen, og hun gør ikke noget større nummer ud af det lille uheld.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind