Joker

På de følgende sider viser vi dig, hvordan du kan analysere og fortolke uddraget fra Rifbjergs Joker  fra 1979. 

Først kan du se vores resumé af uddragets handling, så du kan tjekke, om du har forstået teksten. Navnlig den del af teksten, der består af replikker, er pakket med vigtige informationer, som er vigtige for din analyse. Du får også ordforklaringer til svære ord i uddraget.

Dernæst kan du læse en personkarakteristik af både hovedpersonen Jeremias og hans ekskone Kirsten. Vi giver dig også en grundig analyse af deres relation, der er præget af magtkampe og bitterhed. Deres anspændte forhold bliver især tydeligt under den samtale, de har i uddragets andel halvdel.

Du kan også læse vores analyse af parrets sprog, når de taler med hinanden. Her bliver det tydeligt, at Jeremias har svært ved at udtrykke det, han tænker og føler, på en konstruktiv måde over for Kirsten. Blandt andet afslører hans kropssprog, hvordan han kæmper med sin kommunikation og med at acceptere den nye relation til Kirsten. Generelt er der stor forskel på hans tanker og hans adfærd udadtil. 

Endelig kan du dykke ned i fortælleteknikken i uddraget. Her giver den personbundne tredjepersonsfortæller med indre syn mulighed for, at vi kan identificere os med Jeremias. Dog har hans umodne adfærd betydning for, hvor vores sympati ender med at ligge.

Afslutningsvis får du vores fortolkning af uddraget og dets fremstilling af parforhold, set i forhold til opgaveformuleringens fokus. Vi forklarer også, hvorfor Joker er en meget tidstypisk tekst for 1970’erne og denne periodes problemstillinger, og vi uddyber, hvordan teksten stadig er relevant i dag.