Teori

I teoriafsnittet skal du skrive lidt om den teoretiske baggrund for forsøget. Vi har her valgt at skrive om spændingsrækken, afstemning af redoxreaktioner og om mængdeberegninger.

Her er et eksempel på et teoriafsnit til rapporten om jernindholdet i ståluld. Afsnittet her handler om jern og spændingsrækken. Afsnittet tager udgangspunkt i, at du har opvarmet blandingen af ståluld og svovlsyre med enten en bunsenbrænder eller en varmeplade. Hvis man vil undgå at opvarme, kan man også bare lade blandingen stå i et par dage. Se i din øvelsesvejledning, om i gjorde det ene eller det andet. 

Spændingsrækken

Ståluld består primært af jern-atomer (Fe). I stålulden er jernatomerne på fast form: Fe(s). For at kunne bestemme, hvor meget jern, der er i ståluld, skal vi fjerne jern-atomerne fra stålulden, og få dem ud i en vandig opløsning. For at få jern ud i en vandig opløsning, bliver vi nødt til at omdanne jern-atomerne, Fe(s), til jern-ioner, Fe2+. Dette gør vi ved at tilsætte en svovlsyre-opløsning til vores ståluld, typisk 50 mL 2M H2SO4. Hvis vi opvarmer blandingen af ståluld og svovlsyre-opløsning, omdannes jern-atomerne, Fe(s), til jern-ioner, Fe2+(aq). 

Det er ikke alle metaller, der opløses af syre. I tabellen herunder ser vi spændingsrækken. Spændingsrækken viser, hvilke metaller, der opløses af syre og hvilke, der ikke opløses af syre. H2 symboliserer syre. Alle metaller, der står til højre for H2 er syre-resistente og opløses dermed ikke i syre. Alle metaller, der står til venstre for H2 opløses i syre. 

     K     Ba     Na     Mg     Al     Zn       Fe    Pb   H2   Cu      Ag      Pt      Au 
Metaller, der opløses i syre Syre-resistente metaller

Vi kan se, at Fe står til venstre for syre, og derfor ved vi, at jern opløses af syre.

De to reaktanter i reaktionen er Fe(s) og H+(aq). H+ er bare en forkortet måde at skrive syre på. De to produkter er H2(g) og Fe2+(aq). H2 er en gas som kaldes dihydrogen.

Uafstemt ser

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind