Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Jens Vejmand” er et digt, der har noget på hjerte og udtrykker en holdning ved at sætte et samfundsproblem under debat.

Fortællingen om Jens Vejmand emmer af social indignation. Den fattige landbefolkning bliver beskrevet med respekt og medlidenhed. Jens Vejmand er gammel og slidt, men han arbejder uden at kny eller brokke sig, selv om vilkårene er hårde. Det omgivende samfund hører ham hamre fra tidlig morgen til sen aften. De ser, hvor meget han fryser, når de passerer ham i deres hestevogne. Men de reagerer ikke på den hårde skæbne, der udfolder sig lige for øjnene af dem.

Digtet presser læseren til at vedkende sig et ansvar. Strofe 2-4 tiltaler nemlig læseren direkte med et ’du’. Læseren bliver på den måde placeret i miljøet omkring Jens Vejmand. Læseren bliver én af dem, som ser hans elendighed uden at reagere.

Den direkte tiltale er det mest påfaldende fortælletekniske virkemiddel i digtet, der i øvrigt er jævnt og enkelt i både sprog og form. Digtet bruger meget få metaforer og slet ingen sammenligninger, den sproglige stil er enkel, og formen gør ikke unødigt opmærksom på sig selv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind