Analyse

”Jens Vejmand” - også kendt som ”Hvem sidder der bag skærmen” - er et digt fra Jeppe Aakjærs digtsamling Rugens Sange fra 1906. Digtet blev første gang trykt i Politiken d. 26. juni 1905. Digtet beskriver den fattige stenslager Jens Vejmands liv og skæbne. Jens Vejmand arbejder fra morgen til aften, i kulde og blæst, med at hugge sten med sin hammer. En dag i december falder han død om midt i det hårde arbejde. Vejmanden bliver ikke forundt en sten på sin grav, selvom han arbejdede med sten hele sit liv. I stedet står der et gammelt, skævt og råddent bræt.

Vi indleder vores analyse med at se nærmere på genretræk i ”Jens Vejmand”. Dernæst analyserer vi digtets opbygning. Vi fokuserer både på den ydre og indre komposition. Vi forklarer også betydningen af, at digtet har et fast rimmønster og en regelmæssig rytme.

Herefter ser vi nærmere på digtets sproglige stil. Der er ikke så mange eksempler på traditionelt billedsprog i digtet, der alligevel både har en konkret og en overført betydning. Digtet benytter sig desuden af andre sproglige virkemidler såsom gentagelser og direkte tiltale. Den direkte tiltale af læseren er digtets mest markante virkemiddel.

Vi analyserer også digtets fortælleteknik, hvor der både er en tredjepersonsfortæller og en andenpersonsfortæller og gøres brug af skiftende synsvinkler. Til sidst i analysen fokuserer vi på personerne i digtet og på den klare miljøbeskrivelse, der er med til at understøtte budskabet i "Jens Vejmand"  

Vi indleder analysen med en række arbejdsspørgsmål, som vi anbefaler dig at svare på, inden du læser vores svar. I løbet af analysen kommer vi omkring alle de punkter, der normalt indgår i en digtanalyse. Men hvis du fx skal holde oplæg eller skrive opgave om ”Jens Vejmand”, er det en god ide at fokusere på enkelte af punkterne og binde dem sammen ud fra en gennemgående vinkel på teksten.

Se også vores vejledning til digtanalyse:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.