Diskussion

I din analyse af Martin Luther King Jr.’s tale bør du også fokusere på de særligt interessante udtalelser og påstande, som er værd at diskutere yderligere.

For eksempel husker og fokuserer mange folk på den del af talen, der har ført til titlen, hvor afsenderen improviserede og opremsede sin vision for USA’s fremtid med racelighed ved at bruge gentagelsen ”Jeg har en drøm” (l. 81-92)

Det er mindre kendt, at King brugte ”drømme-strukturen” i mange af sine tidligere taler, som var mindre berømte. Desuden var der, selvom talen rørte publikum, også nogle, som kritiserede og beskrev drømme-delen af talen som en kliché. I dag mener nogle historikere, at det, der gjorde talen mindeværdig, var talens kontekst (den største march for lige rettigheder) og det nationale og internationale publikum, der så talen (talen blev endda vist i Storbritannien). Men det kan alligevel ikke betvivles, at Kings tale stadig er vigtig i dag, og at den var en nøglefaktor i forbindelse med vedtagelsen af Borgerrettighedsloven fra 1964.

Da ”Jeg har en drøm”-delen af talen er så mindeværdig, overser folk nogle gange andre, mere afslørende, dele af talen.

For eksempel at King, da han laver metaforen om checken, fordømmer den store forskel på amerikanske idealer og virkeligheden i forhold til racediskrimination: ”I stedet for at opfylde denne hellige forpligtelse har Amerika givet negrene en ugyldig check; en check, som er kommet tilbage stemplet: ‘Utilstrækkelig dækning’.” (l. 21-22)

Denne del bliver af nogle set som meget vigtigere end slutningen på talen, fordi den er en direkte kritik af, at det amerikanske samfun...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind