Talesituation

Talen ”Jeg har en drøm” blev holdt af Dr. Martin Luther King Jr. den 28. august 1963 under Marchen i Washington for arbejde og frihed og som en del af den større Borgerrettighedsbevægelse i USA.

På den tid oplevede sorte amerikanere i USA stadig ofte diskrimination gennem love om raceadskillelse, der bestemte, at sorte amerikanere ikke skulle blande sig med den hvide befolkning. I stedet skulle de bo i adskilte boligområder, gå i adskilte skoler, være bestemte steder i busserne osv. Afsenderen redegør for situationen og konsekvenserne deraf: ”negeren er offer for politivoldens usigelige grusomheder” (l. 54-55); ”vore børn berøves deres identitet og fratages deres værdighed, når de møder skilte, hvor der står: ‘Kun for hvide’” (l. 62-64)

Som svar på denne konstante diskrimination og fratagelse af borgerrettigheder startede dele af den amerikanske befolkning (hovedsageligt sorte amerikanere, men også nogle hvide borgere) en række protester og marcher for at presse myndighederne til at give sorte amerikanere lige borgerrettigheder og stoppe raceadskillelsen. Bevægelsen er i dag kendt som borgerrettighedsbevægelsen, og den foregik mellem 1955 og 1968.

Talen blev holdt som afslutning på Marchen i Washington for arbejde og frihed – en milepæl i borgerrettighedsbevægelsen. De ca. 250.000 demonstranter krævede borgerrettigheder og økonomiske rettigheder til sorte amerikanere. Marchen bliver i da...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind