Jeg har en drøm

I denne webbog får du hjælp til at lave en grundig analyse af Martin Luther King Jr.'s berømte tale “Jeg har en drøm”. Vi hjælper blandt andet med brugen af billedsprog, appelformer og gentagelse. Vi giver dig også et resumé af den lange tale og viser dig, hvordan du kan diskutere og perspektivere den. 

Præsentation af talen

Titel: “Jeg har en drøm” (opr. “I Have a Dream”)
Taler: Dr. Martin Luther King Jr. (forkortet MLK)
Hvor: Marchen i Washington for arbejde og frihed 
Hvornår: 28. august 1963

Martin Luther King Jr. (1929-1968) var præst og en af lederne af borgerrettighedsbevægelsen i USA. Han kæmpede for lige rettigheder for navnlig sorte amerikanere og argumenterede for, at denne kamp skulle foregå på en ikke-voldelig måde – fx via civil ulydighed og udbredelse af det kristne budskab. I 1964 modtog han Nobels Fredspris for sine bestræbelser på at bekæmpe racediskrimination med ikke-voldelige midler. I 1968 blev Martin Luther King skuddræbt af en modstander af borgerrettighedsbevægelsen.

Du kan høre talen på engelsk her. 

I Have a Dream

Det her er en oversat, dansk udgave af vores engelske webbog om talen. Skal du i stedet arbejde med talen på engelsk, kan du finde vores engelsksprogede analysehjælp til originaludgaven her.

Uddrag

Her kan du se et kort uddrag af vores analysehjælp:

Afsender

Afsenderen af ”Jeg har en drøm” er Dr. Martin Luther King Jr. Da han holdt talen i 1963, var han allerede en kendt lederskikkelse i USA’s borgerrettighedsbevægelse.

Borgerrettighedsbevægelsen (1955-1968) var en borgerlig og social bevægelse i USA, der på fredelige måder kæmpede imod raceadskillelsen og diskriminationen mod afrikansk-amerikanere.

King havde ledet busboykotten i Montgomery og havde i 1962 - uden held - forsøgt at kæmpe imod raceadskillelsen i Albany i Georgia. Det hentyder han til i sin tale: ”Jeg har en drøm om, at en dag vil sønnerne af tidligere slaver og sønnerne af tidligere slaveejere kunne sidde sammen omkring broderskabets bord på Georgias røde bakker.” (l. 83-84)

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jeg har en drøm

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.