[0]

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet (2022) af Glenn Bech. Jeget i bogen lader til at være identisk med forfatteren. Værket er et vredt opgør med dels det danske klassesamfund og dels den udskamning, som homoseksuelle ligesom Glenn Bech mødes med. 

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet tager udgangspunkt i Glenn Bechs eget liv. Du kan derfor analysere den som et eksempel på autofiktion. Men du kan også gribe den an som et langdigt eller en debatbog. Bogen er i det hele taget lidt af en genrehybrid.

Bogen indeholder mange ord og begreber, der knytter sig til LGBT+-sagen. Du kan finde en ordbog på foreningen LGBT+ Danmarks hjemmeside.

Vores analysehjælp giver dig hjælp til udvalgte elementer i Glenn Bechs bog. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

Analysehjælpen indeholder:

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Kompositionen er også fuld af sproglige gentagelser. Et eksempel er jegets beskrivelse af sin lavtuddannede familie: 

vi har ingen forfattere i familien
vi har ingen skuespillere i familien
vi har ingen filminstruktører i familien
vi har ingen dramatikere eller anmeldere eller journalister eller
kulturskribenter eller kunstnere eller musikere i familien
vi har heller ingen advokater i familien
eller læger eller ingeniører eller bankrådgivere, direktører

vi har ingen akademikere i familien
ud over mig 

Her kombineres gentagelserne endda med opremsning (“eller … eller … eller”). Gentagelserne har den virkning, at jegets pointe understreges: Når man kommer fra en arbejderklassebaggrund som ham, har man ikke de privilegier i livet, som man typisk har, hvis man er født ind i den kreative elite. 

Derudover understreger gentagelserne jegets vrede og uretfærdighedsfølelse. Ved at nævne så mange eksempler på, hvad jegets familie ikke har, bliver det ekstra tydeligt, hvor få ressourcer familien har at gøre godt med. Jeget virker bitter over, at han er født ind i sådan en familie, ligesom han er vred over, at samfundet tillader en skævvridning af de sociale klasser. 

Gentagelser kan ofte give sammenhæng og struktur i en tekst. I Bechs bog er det dog mere, som om gentagelserne understøtter det kaotiske udtryk. Det skyldes blandt andet, at gentagelserne ikke er ens, men indeholder små variationer rent ordmæssigt, og at sætningsstrukturen i dem også virker lidt uforudsigelig.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.