Isbjørnen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Isbjørnen - Et portræt (1899) af Henrik Pontoppidan. Den lille roman foregår i 1800-tallet og skildrer den utilpassede præst Thorkild kaldet “Isbjørnen”, der føler sig mere hjemme i Grønlands vilde natur end den danske landsbyidyl.

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

NB: Pontoppidan ændrede og omskrev løbende sine værker. Isbjørnen udkom første gang i 1884 som en serie i Morgenbladet. I 1887 udkom den i romanudgave for første gang, og siden indgik den bl.a. i tekstsamlingen Fortællinger fra 1899. Du kan derfor støde på mindre ændringer fra udgave til udgave. Vores analysehjælp tager udgangspunkt i udgaven fra 1899.

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

De andre præster fremstilles også negativt

Romanens fremstiller generelt præster som magtsyge, hykleriske individer. Det ses fx på præstekollegernes reaktion, da Thorkilds anderledes stil bliver populær i Søby:

Efterhånden strømmede folk til hans kirker endog fra helt andre sogne, hvor man begyndte at få smag for denne art gudstjeneste, - og da kendte hans embedsbrødres forbitrelse ingen grænser. Selv en grundtvigiansk nabopræst, der holdt af at spille friskfyr og hidtil havde behaget sig med at tage ham i forsvar, begyndte at indse, hvilken farlig person han var, og hvor nødvendigt det var for standens anseelse at få ham fjernet.

Thorkilds præstekolleger i de andre sogne burde glæde sig over, at folk kommer i kirkerne i Søby sogn. I stedet reagerer de med jalousi og bitterhed, fordi de ikke selv kan tiltrække så mange. Selv den grundtvigianske præst bliver jaloux og har kun støttet Thorkild hidtil for at virke frisindet, hvilket gør ham til en hykler. Hele præstestanden ser altså Thorkilds succes som en trussel mod den traditionelle kristendom, hvor præsten har større magt og anseelse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Isbjørnen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.