Teksten: Til forsvar for ironien

Her ser vi på de vigtige pointer i Jan Maintz’ debatindlæg ”Til forsvar for ironien”, der blev trykt i Information d. 7. februar 2015. Pointerne følges af ideer til, hvordan du kan bruge teksten til refleksioner i dit ess…

...

Fakta om teksten: Til forsvar for ironien

Afsender: Jan Maintz, gymnasielærer og skribent
Udgivelse og dato: Information, 7. februar 2015
Genre: Debatindlæg

Kort sammendrag

I ”Til forsvar for ironien” påstår Jan Maintz, at ironien har positiv indflydelse på mennesket og er med til at udvikle vores erkendelse og holdninger. Han peger på, at det i dag er upopulært at bruge ironi som sprogligt virkemiddel. Det, synes han, er forkert, fordi ironien kan bring…

...

Ironien er udskældt

Jan Maintz påstår i debatindlægget, at ironien i dag er upopulær at benytte sig af. Den faldende popularitet skyldes ifølge skribenten en række tragiske hændelser, der er sket i de senere år:

Det er oppe i tiden at være sur på ironien. I de mindre bekymrede 1990’ere kunne man fint være ironisk anlagt, men efter 11. september, Afghanistankrigen, Irak-krigen, klimakrisen […] og al angsten og depressionerne er der vokset en ny alvor frem, og ironi som væremåde og tilgang til verden opfattes som uengageret, forandringsblokerende og upassende.

De negative hændelser, som har fundet sted, har altså medført, at det ikke længere er acceptabelt at bruge ironi. Det er derimod upassende efter krige og kriser.

Til refleksion og undersøgelse

I dit essay kan du undersøge, hvordan krige og andre hændelser påvirker den måde, vi bruger ironi på. Du kan fx reflektere over, om der er i orden at forholde sig ironisk til klimakrisen?

Du kan også reflektere over, hvorfor ironien bliver uacceptabel efte…

...

Ironi skaber undren og udvikling

I sin artikel argumenterer Jan Maintz for, at ironien udvikler os som mennesker. Det gør den, fordi ironi åbner op for dialog, undren og refleksion over et emne:

I modsætning til den romantiske ironi, som uden at bygge noget op negerer ud i intetheden, kan den alvorlige ironi skabe en åben, undrende dialog …

...

Undgår fastlåste holdninger

Ironien er ifølge skribenten god, fordi den ikke låser debatten fast, men åbner op. Med ironi undgår man ekstreme holdninger:

Den tvivldrevne ironi bliver [...] den ultimative modpol til polarisering, fundamentalisme og ideologisk fastfrysning – simpelthen fordi det at fiksere en mening i ironien, som Kierkegaard snedigt skriv…

...

Ha ha-ironi fratager os ansvar

Skribenten fremfører, at der er flere former for ironi. Han fortæller, at den såkaldte ”ha ha-ironi” kan være med til at fratage os ansvaret for det, vi siger:

Den ha ha-ironiske udgave af ironien kan rigtig nok være en ufrugtbar størrelse, fordi den ofte fungerer uforpligtende og apolitisk. En sådan uopbyggelig ironiker er med Georg Brandes’ ord en sørge…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind