Eksempler og refleksion over emnet

Her tager vi fat på ideer,  du kan bruge til at reflektere over emnet om ironi i den offentlige debat. I dit essay er det et krav, at du ser på de muligheder og begrænsninger, som ironien har i den offentlige debat.

Du finder inspiration til generelle overvejelser om emnet. Og desuden får du eksempler på brugbare tekster og ideer til, hvordan du kan bruge dem til refleksioner i et es…

...

Ironiens styrker i den offentlige debat

En central del af dit essay går ud på at reflektere over, hvordan ironi kan bruges i den offentlige debat. Hvad er ironiens muligheder og styrker? 

I den forbindelse kan du tage udgangspunkt i Jan Maintz’ holdninger, som de kommer til udtryk i debatindlægget. Det vil sige, at ironi som udgangspunkt er noget positivt, som udvider vores horisont og får os til at reflektere. Bør vi finde ironien frem i stedet for at gemme den væk?

Ironi kan få folk til at tænke over nye perspektiver på et emne. Når man siger noget, man åbenlyst ikke mener, opstår der rum for tvivl og debat. 'Hvad mener du egentlig? Og hvad er sandheden om emnet?' Nå…

...

Ironiens bagsider

Ironien kan bruges til satiriske fremstillinger af en person på en måde, der gør, at en debat bliver underholdende. Dog kan ironi og satire også have en negativ indflydelse på den offentlige debat.

Latterliggørelse og misforståelser

Ironi kan kamme over i ren latterliggørelse af en person. I et sådant tilfælde stopper ironien med at være konstruktiv, og i stedet giv…

...

Pontoppidan bruger ironien til at kritisere

Henrik Pontoppidan skrev i 1887 novellen ”Naadsensbrød”. I novellen findes realistiske beskrivelser, der viser, hvor dårlige forholdene var i 1800-tallets fattighuse. Pontoppidan benytter sig dog også af tyk ironi, ved fx at beskrive fattighuset med rosende ord, der får det til at fremstå som et luksuriøst sted:

Helt kongeligt ligger dette paa Toppen af en kratbevoxet Ba…

...

H. C. Andersen bruger ironien til at belære os

En anden måde at benytte ironi på findes i H. C. Andersens eventyr ”Grantræet” fra 1844. Eventyret handler om et grantræ, der hele tiden stræber efter mere, end det har. Først vil træet være større og større, og senere vil det fældes ligesom de andre grantræer. Grantræet bliver ved juletid fældet og brugt som juletræ, for derefter at blive sa…

...

Sokratisk ironi i den offentlige debat i dag?

En tredje form for ironi ses hos Sokrates og er bl.a. tydelig i Platons dialog Alkibiades. Dialogen foregår mellem Sokrates og den unge politiker Alkibiades, der er bedrevidende og har høje tanker om sig selv. Sokrates bruger ironi ved at fremstille sig selv som en uvidende person, selvom hans retoriske evner overgår samtalepartnerens.

Ved at iscenesætte sig selv som uvidende får han gennem spørg…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind