[0]

Intet nyt fra Vestfronten

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Intet nyt fra Vestfronten (1929) af tyske Erich Maria Remarque. Romanen skildrer rædslerne og meningsløsheden under 1. verdenskrig gennem den unge, tyske soldat Paul, der er inspireret af forfatterens egne oplevelser som soldat i krigen. 

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen og den tyske Netflix-film fra 2022. (Bemærk, at romanen også er filmatiseret i 1930 og 1979). Vi anbefaler, at du starter med at læse vores arbejdsspørgsmål.

NB: Intet nyt fra Vestfronten udkom først som en serie i den tyske avis Vossische Zeitung i 1928. I januar 1929 udkom den som roman, og det er denne, vores analysehjælp er baseret på.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Den franske soldat

Efter orloven og mødet med russerne vender Paul tilbage til fronten, men han har mistet sin hårde, beskyttende facade. Dette kulminerer, da han i kampens hede ender i samme granathul som en fransk soldat, som han instinktivt stikker ned. Manden er timer om at dø, og Paul tvinges til at indse det værste, en soldat kan indse - at fjenden er lige så menneskelig som ham selv

Nu ser jeg først, at du er et menneske ligesom jeg. Jeg har tænkt på dine håndgranater, din bajonet og dine våben; - nu ser jeg din kone og dit ansigt og alt, hvad vi har til fælles. [...] Tilgiv mig, kammerat, hvorledes kunne du være min fjende.

Paul vælger også at kigge i mandens tegnebog, selvom det vil gøre drabet på ham endnu sværere at glemme. Her ser han mandens navn og beskæftigelse samt breve fra hans familie. Paul overvældes af skyld og lover fortvivlet den døde, at han vil tage sig af hans familie og leve for ham som en slags bod. Han er psykisk langt nede i dette øjeblik, og situationen viser, at hvis en soldat lukker medmenneskeligheden ind, så går han til grunde. Der er simpelthen behov for at dehumanisere både fjenden og sig selv.

Som en overlevelsesmekanisme tvinger Paul da også hurtigt sig selv til at glemme den dræbte franskmand: “Han er mig nu fuldkommen ligegyldig.” Prisen er dog, at han mister lidt mere af sig selv - han kommer længere og længere væk fra den blide og eftertænksomme dreng, han var før krigen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Intet nyt fra Vestfronten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.