Resumé og baggrundsinformation

Resumé

“Interferens” af Johannes V. Jensen handler om et lyrisk jeg, der ligger søvnløs en nat. Jeget ligger i et stille rum, men selvom der er helt ro, oplever jeget at høre lyde i stilheden. Lydene kommer indefra jegets indre.

Jegets indre er splittet og uroligt i digtet. På den ene side føler jeget, at livet er levende, varmt og spændende. Men på anden side føler jeget også, at jegets krop og liv er livløst, koldt og meningsløst. Det er, som om der er to livsbevidstheder eller livssyn fanget indeni jeget, og de to bevidstheder kan ikke forenes. 

Jeget oplever af den grund en række voldsomme sammenstød af forskellige følelser, tanker og refleksioner, mens det ligger søvnløs: Det positive og optimistiske livssyn støder ind i et negative og pessimistiske livssyn. Når de to livssyn støder sammen, er det, som om de forstærker hinanden, og jeget bliver derfor kun mere urolig og splittet. 

Den almindelige hverdag, hvor man børster tænder, går i bad og tager sko på, fremstilles som noget harmonisk og roligt, men også som en række meningsløse, ligegyldige gentagelser. Jeget virker ikke til at kunne beslutte, hvad det egentligt synes om livet. På den ene side er det fyldt med spænding og lyst, og på den anden side er det fyldt med elendighed og skuffelse. 

Digtet slutter med, at jeget fortsat ligger søvnløs. Lydene i rum...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind