Interferens

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Interferens” af Johannes V. Jensen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at fortolke og perspektivere teksten. 

Præsentation af teksten

Titel: ”Interferens”
Forfatter: Johannes V. Jensen
Genre: Digt

Digtet ”Interferens” er skrevet af forfatteren Johannes V. Jensen (1873-1950). Digtet blev første gang udgivet i den lille avis København i 1901. Senere blev det optrykt i Jensens lyriske hovedværk Digte, der udkom i 1906. I dag kalder man værket Digte 1906

”Interferens” er et tidligt eksempel på modernisme i dansk litteratur, og digtet peger frem mod denne vigtige strømning i det 20. århundredes litteratur. 

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Interferens symboliserer jegets tilstand

Begrebet interferens kommer fra fysikken. Det beskriver en situation, hvor to forskellige bølgebevægelser møder hinanden og tilsammen ophæver hinanden (destruktiv interferens) eller skaber en tredje bølge (konstruktiv interferens).

I digtet ”Interferens” er det modsatrettede følelser af stilhed og larm, tomhed og fylde, smerte og lykke, der møder hinanden. I digtet lyder det for eksempel: 

      Min Bevidsthed ytrer sig som sjælelig Interferens.
Selve det skrigende Forhold mellem alle 
    iøvrigt harmoniske Virkeligheder
er mit Indres gennemtrængende Tonart.

 To diametralt modsatte Livsbevidstheder mødes og skærpes 
       i mit Hjærte.

I disse to sekvenser beskriver det lyriske jeg sin ”sjælelige Interferens” som ”det skrigende Forhold” mellem ”harmoniske Virkeligheder”. Jeget føler altså, at virkeligheden skriger i dets indre. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Interferens

[1]
Bedømmelser
  • 26-09-2021
    Givet af 3.g'er på STX
    Bare et råd så kunne man godt lave perspektiveringer til andre tekster. Feks "Ved frokosten" fordi der er en hverdagsstemning. Noget i den stil